Arabika – Coffea arabica
Arabika je lepší a kvalitnější káva. Roste ve vyšších nadmořských výškách. Mezi 600 až 2000 m.n.m.
Je náročnější na pěstování. První úrodu může mít po 6 letech. Rostlina dorůstá výšky 3 až 5 m. Pěstuje se v teplotě 15 až 24 stupnů.
Arabika obsahuje méně kofeinu než Canephora (robusta). Arabika obsahuje 0,7 až 2% kofeinu a Canephora (robusta) obsahuje 2 až 4% kofeinu.
Chutově arabika vybočuje svou kyselostí. Tím, že obsahuje méně kofeinu je pro náš organismus mnohem zdravější a šetrnější.
Původ kávy
Káva pochází z Etiopie.
První espresso bylo na stole 1947 v Miláně
Zpracování
- Suché – plody se suší na kamenných podlahách nebo rohožích, které je potřeba pravidelně obracet, aby nezplesnivěly. Po usušení (dosažení požadované vlhkosti ) se už jen odstraní dužina. Zrnka jsou připravena k vývozu .
- Mokré – plody jsou dány do nádrží s vodou, kde nedozrála či poškozená zrna vyplavou na povrch a jsou odstraněna. Následně se strojově oddělí vnější slupky a pomocí fermantace se odstraní zbylá čast plodu – dužina. Poté se zrnko usuší podobně jako u suché metody. Takto zpracována káva je tou nejkvalitnější.
- Honey – v této metodě se sbírají pouze zralé třešně(plody). Ručné či strojově se odstraní slupky, dužina se zůstáva. Takto zpracované zrno se opět suší na slunci, kde se pravidelně obrací.